Kommers, Gerrit

Gerrit Kommers [1945] was aanvankelijk werkzaam in het basisonderwijs te Zwolle alwaar hij zijn baan combineerde met een orgelstudie aan het conservatorium. In de beginperiode van dat Insituut, dat toen het Zwols Muzieklyceum heette, bestond daar de mogelijkheid om in de avonduren en op zaterdag een vaste baan te combineren met een muziekstudie. Docenten aldaar waren Lambert Kwakkel en Jaap Dragt. Inspirerende personen uit die Zwolse periode waren: de beide orgelleraren, directeur Jacques Reuland en Lucas Lindeboom, organist van de Grote of Sint Michaëlskerk.

Na het voltooien van de opleiding te Zwolle bekleedde hij de functe van orgelleraar aan de muziekschool te Hengelo en werd hij door het dagblad Tubantia aangetrokken als muziekrecensent.
De muziekstudie vervolgde hij aan het conservatorium te Enschede: orgel bij Willem Mesdag en muziektheorie bij Harry Mayer. Na het behalen van de einddiploma’s werd de studie afgerond door het volgen van interpretatielessen bij Arie J. Keijzer te Dordrecht.
In 1980 aanvaardde hij een benoeming van de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam als docent muziektheorie bij de Leerstoelgroep Muziekwetenschap.
Zwaartepunt vormden de disciplines harmonieleer en contrapunt.

Wegens het bereiken van de pensioengerechtigde leetijd beëindigde hij zijn docentschap in juni 2010. Met een concert in de Westerkerk nam hij afscheid van de Universiteit van Amsterdam waarna de poort naar verdere muzikale activiteiten zich opende.


UITGAVEN

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.