Boss, Cris

By Cantique 6 jaar ago

Cris Boss (21 maart 1912 – 29 september 1968)
Op 5-jarige leeftijd raakte Cris onder de indruk van de orgelmuziek van in de Prins Willem Kerk in Scheveningen. Al snel daarna studeerde Boss bij Van Nuffelen en werd hij benoemd tot assistent van de organist toen hij 9 jaar was. In deze functie mocht hij zo nu en dan de diensten begeleiden achter het orgel.

Later studeerde Cris bij Feike Asma en Jan Zwart, die hem onderwezen in het concertspel. Boss en Asma werden vrienden, waardoor zij o.a. de trouwdiensten van elkaar speelden. In 1933, op 21-jarige leeftijd, werd Boss benoemd tot eerste organist van de net gebouwde Laakkerk in Den Haag, een functie die hij vervulde tot eind 1951. Gedurende deze periode heeft hij zo’n 2.000 diensten begeleid.

In die tijd componeerde Cris zelf psalmbewerkingen, die nog steeds veel gespeeld worden in kerken in Nederland en California. In die tijd heeft Cris op veel orgels in Nederland en Europa concerten mogen geven, die erg gewaardeerd werden – vaak met stukken van J.S. Bach, zijn meest geliefde componist.

Cris trouwde in 1940 met Johanna van der Zwan en zij werden de trotse ouders van vier zoons en een dochter: Johan, Christiaan, Bastiaan, Guustaaf en Margaret. Johanna overleed in 2012 op 104-jarige leeftijd. De kinderen wonen allen in California.
Cris werkte gedurende 17 jaar als onderwijzer op de dr. H Colijnschool. Op 8 december 1951 stapte hij met zijn gezin op de boot en emigreerde naar Ripon, California, USA. Het was een moeilijke beslissing om afscheid van z’n orgel te nemen, maar de betere toekomstverwachtingen voor zijn jongens was de belangrijkste reden om te vertrekken.

In California kreeg Boss meteen een benoeming tot organist van de First Presbyterian Church in Modesto, California. Daar speelde hij met plezier, tot de kerk in 1965 werd afgebroken. Daarna speelde hij in een aantal andere kerken. Cris werd ook vaak gevraagd om concerten te geven door heel California. En hij had veel studenten, die later ook kerkdiensten begeleidden. In 1968 werd Boss een positie aangeboden bij de Univerity of Pacific als “Professor Organ Music and History”. Helaas stierf Boss op 56-jarige leeftijd, nog voor hij daar kon beginnen.

Klik hier voor de pagina van Cris Boss in de rubriek ‘Componist in de schijnwerpers’

 

Categories:
  B, Componisten