Berg, Jan J. van den

Jan J. van den Berg werd geboren op 31 augustus 1929 te Amersfoort. Zijn eerste orgellessen kreeg hij van zijn vader, die organist was in de Lutherse kerk te Amersfoort. Vervolgens kreeg hij les van Adriaan C. Schuurman, die destijds cantororganist van de Amersfoortse St. Joris kerk was. Van 1947 tot 1952 studeerde Jan J. van den Berg aan het Amsterdams conservatorium bij Dr. Anthon van der Horst, waar hij zijn diploma behaalde.

Zijn loopbaan als organist begon in 1945 in de Gereformeerde Kerk (h.v.) te Amersfoort, vervolgens in de Hervormde Emma Kerk in Soest. Van juni 1953 tot september 1994 was hij verbonden aan de Nieuwe Kerk te Delft. Nu is hij al een aantal jaren organist van de Remonstrantse Kerk in Delft, waar hij elk jaar een reeks concerten geeft. Ook concerteerde hij op bijna alle belangrijke orgels in ons land en was ook regelmatig op de radio te beluisteren o.a. bij de NCRV, AVRO en EO. Hij begeleidde verschillende koren, ook tijdens televisie-uitzendingen.

In zijn “Amersfoortse tijd” was hij de vaste begeleider op het orgel van het kerkkoor onder leiding van Adriaan C. Schuurman. Jan J. van den Berg heeft veel orgel- en pianolessen gegeven en doet dit nog steeds met veel passie. Ook als componist is hij bekend geworden. Hij schreef niet alleen voor orgel (waarbij koraalbewerkingen de boventoon voeren) maar ook voor viool, fluit, piano enz. Van zijn hand verschenen tal van composities voor koor en orgel: psalmen, gezangen en ook Latijnse Missen. Vooral veel orgelwerken zijn uitgegeven bij diverse uitgevers in de loop van de jaren.
Van het orgelspel van Jan J. zijn ook diverse grammofoonplaten en cd’s uitgebracht. Jarenlang was hij jurylid bij NOV- examens en orgelconcoursen. Tevens was hij orgelbouwkundig adviseur bij restauratie en nieuwbouw. Ook heeft hij veel harmoniums in onderhoud gehad en nog steeds doet hij dit werk met veel plezier!

In november 2005 vierde Jan J. van den Berg zijn 60-jarig organistenjubileum met een feestelijk concert in de St. Joriskerk te Amersfoort. Hij gaf in 2009 op 29 augustus in de Groote Kerk te Maassluis én op 1 september in St. Joris Kerk te Amersfoort een concert ter gelegenheid van zijn 80e verjaardag.
Op zaterdag 23 januari 2016 vierde Van den Berg zijn 70-jarig jubileum als kerkorganist met een concert in de Grote kerk van Schiedam. Wim Hazeu en Arjen Leistra brachten enige composities van Van den Berg ten gehore en ook hijzelf speelde nog enige werken.

Jan J. van den Berg overleed op vrijdag 21 februari 2020 in zijn woonplaats Delft.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.